Näring/Recept

Vill du ändra dina matvanor eller är du fundersam över ditt näringsintag?  Anledningen till att se över sin kost kan vara olika.

KOSTINSPIRATION

Idag översvämmas vi av olika dieter och de senaste rönen om vad vi ska och bör äta, vilket kan vara väldigt stressande och en riktig djungel att tränga igenom. Tillsammans kan vi reda ut begreppen och hitta en kosthållning eller justeringar som passar dig, dina förutsättningar och din livssituation. 

Jag vill avdramatisera detta med kosten. Maten vi äter hjälper oss att hålla igång “motorn” som möjliggör för oss att leva ett bra liv. Det får inte bli så att vi lever för att äta, att vi blir fanatiska eller bara ger upp allt för att det är så krångligt och invecklat.  

Jag bjuder på 30 min inspirationssamtal i samband med en behandling. Det går också att tänka i ett längre perspektiv där jag kan är ditt stöd i en mer långsiktig förändring. Utifrån din situation och dina behov skapar vi något som passar dig. Hör av dig med frågor och funderingar eller boka ett första möte.

Varm sallad med rotfrukter och ost

Varm sallad med rotfrukter och ost

Ingredienser, för 2 pers

1 påse småbladssallad ca 125 gr
2 medelstora morötter, 2 medelstora palsternackor, 2 medelstora rödbetor (ca 600 gr totalt)
2 färska lökar med blast
25 gr pinjenötter
2 msk kokosolja
½ tsk havssalt
3 msk olivolja
2 msk vinäger (condimento bianco är en favorit)
Örtsalt och svartpeppar
200 gr get- eller fårost av något slag (på bilden getbrie)
Örter torkade eller färska att strö uppepå efter tycke och smak

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär rotfrukterna i tärningar eller stavar, inte för stora bitar. Lägg rotfrukterna i en ugnsfast form och in i ugnen i 20 min. Lägg under tiden upp salladen på två tallrikar och ringla över olja, vinäger, örtsalt och svartpeppar. Skär löken på längden i fyra delar, (på mitten och en gång till på mitten) försök få med så mycket som möjligt av blasten, ta bara bort det som är dåligt.
Efter 20 min sänk värmen till 180 grader och ta ut formen. Strö över havssaltet och kokosoljan och rör om, sätt tillbaka i ugnen i ytterligare 10 min. Efter 10 min lägg i löken och pinjenötterna och rör om, låt stå i ugnen ytterligare 10 min.
Lägg upp de varma rotfrukterna direkt på salladen samt osten ovanpå, strö eventuellt över örter. Osten kan läggas direkt på salladen under rotfrukterna om man vill att den ska bli ännu mjukare och varmare, en smaksak och beroende på vad man har för ost. (De olika momenten i ugnen är för att rotfrukterna skall bli lite sega och knapriga utan att brännas, nötter och lök behöver inte lika lång tid.) Sammansättningen på rotfrukter kan varieras i oändlighet.

Bon appétit!

OBS! Alla recept är antiinflammatoriska. Recepten är relativt enkla, med okomplicerade råvaror (helst utan innehållsförteckning) som går att hitta i de flesta butiker. Ingredienserna är i möjligaste mån ekologiska, men vi stressar inte upp oss och springer inte benen av oss för den sakens skull. Då tar stressen förmodligen ut fördelarna med att morötterna var ekologiska. Vi gör så gott det går från gång till annan. 

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?