Näring/Recept

Vill du ändra dina matvanor eller är du fundersam över ditt näringsintag?  Anledningen till att se över sin kost kan vara olika.

KOSTINSPIRATION

Idag översvämmas vi av olika dieter och de senaste rönen om vad vi ska och bör äta, vilket kan vara väldigt stressande och en riktig djungel att tränga igenom. Tillsammans kan vi reda ut begreppen och hitta en kosthållning eller justeringar som passar dig, dina förutsättningar och din livssituation. 

Jag vill avdramatisera detta med kosten. Maten vi äter hjälper oss att hålla igång “motorn” som möjliggör för oss att leva ett bra liv. Det får inte bli så att vi lever för att äta, att vi blir fanatiska eller bara ger upp allt för att det är så krångligt och invecklat. Hälsa ska inte vara ett självändamål utan en förutsättning för att leva ett underbart och kreativt liv.

Inspirationssamtal i samband med en behandling kostar 250 kr för 30 min. Det går också att tänka i ett längre perspektiv där jag kan är ditt stöd i en mer långsiktig förändring. Utifrån din situation och dina behov skapar vi något som passar dig. Hör av dig med frågor och funderingar eller boka ett första möte.

FJÄRRAN FISKGRYTA

Ingredienser ca 4 pers

600 gram fisk (går bra att byta mot Halloumi, tofu eller Paneer)
2 dl belugalinser
1 burk/tetra passerade tomater (390 gram)
1 burk/tetra kokosmjölk (330 ml)
4 dl vatten
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 msk smör
1 msk olivolja
1 tsk salt av typen havssalt/himalayasalt/vulkansalt
1 tsk örtsalt
1 tsk torkade korianderfrö
1,5 tsk curry
1 tsk spiskummin
1-2 tsk sambal oelek
1 kruka färsk koriander

Förberedelser:
Lägg belugalinserna i blöt (behövs egentligen inte men de bör sköljas så medan övrigt förbereds kan de ligga i blöt en stund). Skiva lök och vitlök i tunna skivor. Skär fisken i tärningar. Mortla alla kryddor (förutom sambal och färsk koriander).

Tillagning:
Smält/värm smör och olja i en gryta på medelvärme. Lägg i lök och vitlök i grytan och låt dem ”svettas” på medelvärme i några minuter, häll sedan i de sköljda linserna, kryddorna och sambal oeleken. Fräs ytterligare i ca 10 min på medelvärme, det är i fettet kryddornas smak kommer fram (fick jag lära mig av en bror som var kock :). Häll i de passerade tomaterna och vattnet och låt det sjuda under lock i 20 minuter. Häll sedan i kokosmjölken och sjud ytterligare 10 minuter under lock. Smaka av såsen, krydda eller salta extra om behövs, späd eventuellt med mer vatten. Ha sedan i fisken och låt sjuda under lock ca 5-6 min tills fisken är klar. Klipp i den färska koriandern.    

Tillbehör att toppa med:

  • Enkel vitlöksaioli – (blanda crème fraiche, majonäs, några droppar färsk lime, pressad vitlök, salt & peppar)
  • Skalade räkor för 4 pers 20-30 st
  • Färsk lime i klýftor

Tips! Om du byter fisken mot Halloumi var lite sparsam med saltet i receptet.

Detta är en jättebra bas att tillreda extra av (fram till dess fisken ska i), frys in till senare, värm och tillsätt exempelvis fisk, kyckling, ost eller bönor. Superenkelt och snabbt!

 Bon appétit!

OM RECEPTEN

Alla recept är i möjligaste mån antiinflammatoriska, lektinfria, sockerfria och oftast lakto-ovovegetariska. Det kan förekomma recept med kött eller fisk men då med förslag på vegetariskt alternativ. Alltid naturliga råvaror helst i säsong (om möjligt ekologiska), livsmedel utan innehållsförteckning så långt det är möjligt. Och de ska vara enkla och gå relativt snabbt att laga. 

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?